• +31630906204
  • info@tekst-toko.nl

Spelfouten funest voor zakelijke relatie

Spelfouten funest voor zakelijke relatie

rbeheer No Comment

Driekwart twijfelt aan competenties van personen die schrijffouten maken

19 maart 2014 – 72 procent van de hoogopgeleide Nederlanders ziet op het werk vaak tot regelmatig spelfouten voorbij komen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Taal in het Bedrijf. De grote meerderheid van deze fouten (63 procent) zit in het verkeerd gebruiken van d’s en t’s in werkwoordsvormen.

Nederlanders storen zich het meest aan fouten in zakelijke teksten als e-mails, plannen en verslagen (35 procent). Spelfouten in kranten of magazines (24 procent) en fouten in cv’s en sollicitatiebrieven (vijftien procent) staan op de tweede en derde plaats.

Foutloos schrijven
De meerderheid van hoogopgeleide Nederlanders is tevreden over hun eigen beheersing van de Nederlandse taal. Meer dan de helft (52 procent) geeft aan foutloos te schrijven. Over de mensen in hun werkomgeving zijn zij een stuk minder positief. Slechts dertien procent van de ondervraagden komt geen fouten tegen in teksten van collega’s en zakenpartners. 74 procent twijfelt over het aangaan van een zakelijke relatie met iemand die schrijffouten maakt in het Nederlands.

Verantwoordelijkheid bij de werkgever
Over de reden dat Nederlanders veel spelfouten maken zijn de meningen verdeeld. De meeste hoogopgeleiden denken dat het mensen simpelweg niet uitmaakt dat ze fouten maken (47 procent). Andere Nederlanders zien de complexiteit van de Nederlandse taal, de slechte kwaliteit van het onderwijs, regelmatige veranderingen in spelling en grammatica en de invloed van straattaal en slang als belangrijkste redenen.

Eigen taal beter leren
Over één ding zijn bijna alle hoogopgeleide Nederlanders het wel eens: 82 procent vindt dat inwoners van ons land de eigen taal beter moeten leren en een opvallend groot deel hiervan (73 procent) vindt dat de werkgever een cursus moet aanbieden om de kwaliteit van geschreven teksten binnen het bedrijf te verbeteren. 29 procent vindt zelfs dat deze cursus verplicht moet zijn. Daarnaast is 21 procent van mening dat een taaltoets moet worden opgenomen als een vast onderdeel van het sollicitatieproces.

 

Bron Managers.nl

Hulp nodig?

Klik hiernaast op contact, vul het formulier in en tekst-toko.nl neemt zo snel mogelijk contact met u op!